ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Black in white: Το βιβλίο στην τέχνη – Το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ ανοίγει τις συλλογές του

Μια ανοιχτή ξενάγηση στην εικαστική έκθεση που εντάσσεται στο ρεύμα της book art. Καλλιτέχνες που δημιουργούν ή αξιοποιούν βιβλία ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης κινούνται ανάμεσα στις δυο αυτές πρακτικές, με εικαστικές παρεμβάσεις σε χώρους φύλαξης αρχείων και βιβλίων, όπου το βιβλίο λειτουργεί με την πρωτογενή του χρήση. Η έκθεση απευθύνεται σε γενικό κοινό, καλλιτέχνες, καθώς και εργαζόμενους σε αρχεία και βιβλιοθήκες.

Η θεωρητική παρουσίαση του βιβλίου ως αντικειμένου τέχνης θα συνδυαστεί με τη συμβολή της βυζαντινολόγου, ερευνήτριας στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και καθηγήτριας στο Παν/μιο Simon Fraser του Βανκούβερ, Νίκης Τσιρώνη με τίτλο «Το βιβλίο ως τεκμήριο και έργο τέχνης από το Βυζάντιο έως τις προβιομηχανικές κοινωνίες». Με όριο τη βιομηχανική επανάσταση που επηρέασε τόσο την τέχνη όσο και την τεχνική παραγωγής του βιβλίου, και μέσα από εικαστικά παραδείγματα, προσεγγίζεται ο τρόπος με τον οποίο η μορφή του βιβλίου και η διακόσμησή του λειτουργεί αφενός ως τεκμήριο και αφετέρου ως έργο τέχνης, αντιπροσωπευτικό της ιστορικής συγκυρίας και των αισθητικών ρευμάτων κάθε περιόδου.

Οργάνωση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Eνότητα: Ανοιχτές Συλλογές

Περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: 210-3418011

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΠΙΟΠ στην ενότητα «Ανοιχτές Συλλογές» (21/11 – 18/1). Η συλλογή είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα – Παρασκευή, 09:00-18:00

 

language img
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 11.01
ΏΡΑ 18:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Δωρίδος 2 και Λεωφ. Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος