ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη Ξεναγήσεις εν πλω #1

Kάθε Σάββατο από 30/3 έως 20/4 πραγματοποιούνται διπλές θεματικές ξεναγήσεις εν πλω στο λιμάνι του Πειραιά από ομιλητές κύρους που γνωρίζουν τον ιστορικό, επιστημονικό αλλά και τον πολιτιστικό πλούτο καθενός επιλεγμένου σημείου.

#1

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ Ομιλήτρια: Άννα Μαρία Αναγνωστοπούλου (Αρχαιολόγος). Πλατεία Καραϊσκάκη (Χώμα), Τελωνείο (Εμπορείον), Ηετιώνεια, «Τάφος Θεμιστοκλή», στενό Κυνοσούρας Σαλαμίνας-Ψυττάλειας. Η διαχρονία του λιμανιού από τις πρώτες νεολιθικές κατοικήσεις ως την ακμή του κλασσικού λιμένα, παρουσιάζονται σε μία ξενάγηση η οποία διέρχεται από εμβληματικά σημεία στην αρχαία ιστορία του λιμανιού, όπως το Εμπορείον, η Ηετιώνεια, ο «Τάφος Θεμιστοκλή», και το στενό Κυνόσουρας, Περάματος και Ψυτάλλειας.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ Άγιος Σπυρίδωνας, ξέρα της Τρούμπας, Ντογάνα, Έλος, Άγιος Νικόλαος. Ομιλήτρια: Ελένη Κυραμαργιού (Ιστορικός) Η ξενάγηση διέρχεται από τα σημεία όπου εκδηλώθηκε η δραστηριότητα των πρώτων οικιστών της πόλης: το λιμενικό μέτωπο των υδραίικων, από τον Άγιο Νικόλα (όπου χτίστηκε η Δογάνα – το πρώτο τελωνείο) και την Τρούμπα, μέχρι τον Άγιο Σπυρίδωνα και τον Τινάνειο Κήπο, τοπόσημο της αγγλογαλλικής κατοχής του 1854.

Συμμετοχή ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Αριθμός επιβαινόντων: 130 Αναχώρηση: πύλη Ε8, προβλήτα Αργοσαρωνικού

Το πρόγραμμα «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη » είναι μία πρωτοβουλία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Οργάνωση: Συνδιοργάνωση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», με τη συνεργασία των: Πολεμικό Ναυτικό, Μουσείο Ακρόπολης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Αντιδημαρχία δήμου Αθηναίων Μεταναστών και Προσφύγων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.

Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30.03
ΏΡΑ 12:00 – 15:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Πύλη Ε8, προβλήτα Αργοσαρωνικού