ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα εν Δήμῳ … εν δήμῳ: Το Ιστορικό Αρχείο του δήμου Αθηναίων ξεναγεί το κοινό στο Δημαρχιακό Μέγαρο και στη συλλογή χειρογράφων με τα Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το Δημαρχείο της Αθήνας ανοίγει τις πύλες του στο κοινό και μοιράζεται αρχειακές μαρτυρίες από τα πεπραγμένα του Δήμου στο πέρασμα του χρόνου. Οι επισκέπτες περιηγούνται στην αρχιτεκτονική, στις μνημειακές τοιχογραφίες των Φ. Κόντογλου και Γ. Γουναρόπουλου, στη συλλογή μικρογλυπτικών ομοιωμάτων των Δημάρχων, σε βιτρώ, γλυπτά και ζωγραφικά έργα. Γνωρίζουν ακόμα την ιστορικότητα του θεσμού και εξοικειώνονται με τις λειτουργίες της αυτοδιοίκησης.

Πώς όμως «γράφεται» η ιστορία στον Δήμο Αθηναίων; Απαντά η συλλογή των Πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου, που εκτίθεται στην αίθουσα παραγωγής της (αίθουσα Γουναρόπουλου). Χειρόγραφοι τόμοι από τον 19ο αιώνα, μας μεταφέρουν με γραπτό λόγο, όσα διαδραματίστηκαν προφορικά στη διάρκεια των συνεδριάσεων. Αποκαλύπτουν συγχρόνως τη διαδρομή μιας αρχειακής συλλογής, από τον εντοπισμό των τεκμηρίων, μέχρι την διαδικτυακή τους ανάρτηση, με έμφαση στο έργο της συντήρησης και στην αξία της πληροφορίας. Ειδική ξενάγηση προσφέρεται και για τους μικρούς μας φίλους, που, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνουν ρόλους, ως “αρχιτέκτονες”, “καλλιτέχνες”, αλλά και ως «δημοτικοί σύμβουλοι».

Ξενάγηση για παιδιά και διαδραστικό πρόγραμμα: Σάββατο 10:00-11:30.

Επιμέλεια-σχεδιασμός: Ζέττα Αντωνοπούλου. Παραγωγή: Ιστορικό Αρχείο δήμου Αθηναίων. Διερμηνεία: Βασιλική Σφήκα, Αναστάσιος Ουσταμπασίδης. Επικοινωνία – Προβολή: Δίκτυο Πολιτισμού δήμου Αθηναίων.

Oργάνωση: Ιστορικό Αρχείο δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού δήμου Αθηναίων και της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» δήμου Αθηναίων

Eνότητα: Ανοιχτές Συλλογές

Για την κράτηση θέσης στέλνετε email (info@athens2018.gr) με τα στοιχεία των συμμετεχόντων, την ημερομηνία, το πρόγραμμα ξενάγησης (ενηλίκων, παιδικό) και τον αριθμό ατόμων.

language img
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19.01
ΏΡΑ Ξενάγηση για παιδιά (8 - 12 ετών) και διαδραστικό πρόγραμμα: 10:00-11:30 Ξενάγηση για ενήλικες: 12:00 - 14:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Δημαρχείο Αθήνας, Αθηνάς 63