ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ταξιδεύοντας στο δωμάτιό μου

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διοργανώνει την ομαδική έκθεση «Ταξιδεύοντας στο Δωμάτιό μου» με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση έχει ως σημείο αφετηρίας το εμβληματικό δοκίμιο της Virginia Woolf “A Room of One’s Own” του 1926 και τη σύνδεσή του με πρόσφατα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως ο ψηφιακός φεμινισμός και το κίνημα #metoo. Το δωμάτιο (ma chambre), ο προσωπικός χώρος, όπως περιγράφηκε στο κλασικό βιβλίο του Xavier de Maistre “Voyage Autour de Ma Chambre” (1794) από όπου και προέρχεται ο τίτλος, καθώς και έννοιες όπως η ιδιωτικότητα, η αυτονομία και η αυτοέκφραση αποτελούν βασικά σημεία αναφοράς στα έργα με τα οποία συμμετέχουν στην έκθεση διεθνείς σύγχρονοι εικαστικοί και συγγραφείς.

Η έκθεση επιχειρεί να αναπτύξει έναν διάλογο γύρω από τις έννοιες δωμάτιο και  προσωπικός χώρος συνεχίζοντας τη συζήτηση που ξεκίνησαν κλασικά δοκίμια και λογοτεχνικά έργα.

Θα πλαισιωθεί από εκπαιδευτικό πρόγραμμα, βραδιές ανάγνωσης και την παρουσίαση έκδοσης (ελληνικά και αγγλικά) με κείμενα των Sam Albatros, Jeanne Graff, Philomena Epps,  Δήμητρα Ιωάννου, Αντώνη Κατσούρη, Sharon Kivland, Κίκα Κυριακάκου, Sylvere Lotringer, Antonia Marsh, Ευτέρπη Μήτση, Maria F. Dolores, Θεόδωρου Χιώτη στις 17 Απριλίου.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Sophia  Al Maria, Κωστής Βελώνης, Jeanne Graff, Philomena Epps, Δημήτρης Ιωάννου, Sharon Kivland, Sylvere Lotringer, Jonas Mekas, Μάρω Μιχαλακάκου, Ντόρα Οικονόμου, Amalia Ulman, Εύα Στεφανή, Juliana Huxtable, Θεόδωρος Χιώτης

Επιμέλεια έκθεσης: Κίκα Κυριακάκου

Καλλιτεχνικός σύμβουλος και επιμελητή της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ): Ντένης Ζαχαρόπουλος

Συντονισμός παραγωγής: Βίκυ Τσίρου

Οργάνωση: «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» δήμου Αθηναίων με τη στήριξη του ΟΠΑΝΔΑ

Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

Πληροφορίες: 2107224028, 2107232604

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18.03 - 02.05
ΏΡΑ Τρίτη - Σάββατο 10.00 - 21.00, Κυριακή 10.00 - 14.00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής