ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Να σώσουμε τον Μότσαρτ» ή η τέχνη της εξέγερσης: συνάντηση με τον Raphaël Jerusalmy

Ο Raphaël Jerusalmy συνομιλεί με τους Γιάννη Ευσταθιάδη και Αχιλλέα Κυριακίδη με αφορμή το βιβλίο του «Να σώσουμε τον Μότσαρτ», έναν έξυπνο ύμνο στην αντίσταση με μια προκλητική αίσθηση του χιούμορ.

Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο «Η Λογοτεχνία Πέρα Μακριά»: Λογοτεχνικές Συναντήσεις στη Βιβλιοθήκη Octave Merlier (δράση #4).

«Να σιγήσουν τα όργανα. Οι τενόροι, οι βιολονίστες. Να μην είναι συνεργοί σ’ αυτό. Από σεμνότητα». Να σώσουμε τον Μότσαρτ, Raphaël Jerusalmy – Εκδ. Μελάνι 2018 (μετ. Αχιλλέας Κυριακίδης) .

Η ιστορία μιας μουσικής τρομοκρατικής επίθεσης. Το καλοκαίρι του 1939, λίγο μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στο γερμανικό Ράιχ, ο Ότο Γ. Στάινερ νοσηλεύεται σε ένα σανατόριο του Ζάλτσμπουργκ, ενώ απ’ έξω η ιστορία δείχνει τα δόντια της. Αυστριακός, Εβραίος (λιγάκι), μόνος (εντελώς), αγαπά πλέον μόνο τη μουσική, ενώ η φυματίωση και η ταπείνωση της ασθένειας τον σπρώχνουν λίγο-λίγο στο περιθώριο του κόσμου. Ενός κόσμου που ηχεί παράφωνος στο ευαίσθητο αυτί του. Όλα μοιάζουν προαποφασισμένα, όταν ένα τυχαίο γεγονός τον φέρνει πολύ κοντά στο να αλλάξει την πορεία του αιώνα. Κι αν δεν έμενε τίποτα πια για να σώσει κανείς εκτός από τον Μότσαρτ; Ένας έξυπνος ύμνος στην αντίσταση και με προκλητική αίσθηση του χιούμορ. Απόφοιτος της École Normale Supérieure, ο Raphaël Jerusalmy γεννήθηκε στο Παρίσι το 1954. Βετεράνος του ισραηλινού στρατού, ανέλαβε έπειτα εκπαιδευτικές και φιλανθρωπιστικές δράσεις. Σήμερα εργάζεται ως έμπορος παλαιών βιβλίων στο Τελ Αβίβ.

Με τη συμμετοχή των : Γιάννη Ευσταθιάδη, συγγραφέα και Αχιλλέα Κυριακίδη, συγγραφέα και μεταφραστή.

Οργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος. Σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Λεξικοπολείο και τις Εκδόσεις Μελάνι

Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

language img
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20.03
ΏΡΑ 19:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Βιβλιοθήκη Octave Merlier, Σίνα 31