ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ιστορία και Λογοτεχνία #5

Κύκλος διαλέξεων που εντάσσονται στη θεματική «Ιστορία και Λογοτεχνία. Μια σχέση αμφίθυμη και συμπληρωματική». Ένας ιστορικός θέτει το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο σημαντικών ιστορικών γεγονότων του Νέου Ελληνισμού και του Εικοστού Αιώνα και ένας φιλόλογος παρουσιάζει ένα εμβληματικό ποιητικό ή πεζογραφικό έργο που αναφέρεται στο συγκεκριμένο γεγονός, ενώ ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Διάλεξη #5

Χάγκεν Φλάισερ, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών «Ο Πόλεμος του 1940. “Alors, c’est la guère».

Tο φθινόπωρο του ’40 μόνο δύο χώρες βρίσκονται σε αναμέτρηση με τις δυνάμεις του Άξονα, η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα. Το «Όχι», ο ελληνοϊταλικός πόλεμος ή το αλβανικό έπος, όπως και αν ονομαστεί, αποτελεί ιστορικό ορόσημο που υπερβαίνει τα στενά ελληνικά σύνορα.

Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «Οδυσσέας Ελύτης Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό στην Αλβανία. Ποίηση και Ιστορία στη βαριά σκιά του Πολέμου».

Εστιάζοντας στο έργο του Οδ. Ελύτη, εξετάζεται ο τρόπος που συνδέεται το ατομικό βίωμα του ποιητή με τη λογοτεχνική μετάπλαση της συμμετοχής του στο Αλβανικό μέτωπο αλλά και αναδεικνύεται η σημασία που έχει το συγκεκριμένο έργο στη μετέπειτα δημιουργία του (Άξιον Εστί).

ΚΙΚΠΕ (Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου) με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ

Οργάνωση: ΚΙΚΠΕ (Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου) με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ

Ενότητα: Μεγάλες Αφηγήσεις

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21.03
ΏΡΑ 18:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Πνευματικό Κέντρο δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50