ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Αθήνα της μιας διαδρομής: Πειραιάς – Κηφισιά με τον Πέτρο Μάρκαρη

Ο Πέτρος Μάρκαρης προσκαλεί το κοινό της ΑΠΠΒ σε μια αναπάντεχη Αθηναϊκή Διαδρομή με τον ΗΣΑΠ.  Οι συμμετέχοντες μοιράζονται με τον αγαπημένο συγγραφέα την αγάπη τους για τον «Ηλεκτρικό», ανακαλύπτουν την Αθήνα και την κοινωνική διαστρωμάτωσή της και κρίνουν ποιος περιγράφει καλύτερα τη διαδρομή: ο Κώστας Χαρίτος ή ο Πέτρος Μάρκαρης;

Η διαδρομή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη», μια συνδιοργάνωση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», με τη συνεργασία των: Μουσείο Ακρόπολης, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Αντιδημαρχία δήμου Αθηναίων Μεταναστών και Προσφύγων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, ΣΤΑΣΥ, Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.

Διοργάνωση: Εκδόσεις Γαβριηλίδη, με την υποστήριξη της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» δήμου Αθηναίων, του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και της ΣΤΑΣΥ.

Ενότητα: Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίoυ

Όροι Συμμετοχής: δωρεάν με απαραίτητη κράτηση θέσης στο 210 3722010 (έως 50 άτομα)

«Η Αθήνα της μιας διαδρομής κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα γερμανικά το 2010, από τις εκδόσεις Χάνζερ. Όταν σκέφτηκα να το εκδώσω και στα ελληνικά, ομολογώ ότι δίστασα στην αρχή. Δεν είναι αυτονόητο ότι ένα βιβλίο γραμμένο για ξένους παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τον Έλληνα αναγνώστη. Αν πείστηκα τελικά αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι η αγάπη μου για τον Ηλεκτρικό. Κανένα άλλο μέσο συγκοινωνίας στην Αθήνα δε μου δίνει τόση χαρά όσο μια διαδρομή με τον Ηλεκτρικό. Πιστεύω μάλιστα ότι την αγάπη μου για τον Ηλεκτρικό τη μοιράζομαι με ένα μεγάλο μέρος των Αθηναίων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή η «μία διαδρομή», από τον Πειραιά στην Κηφισιά, δεν είναι μόνο ο πιο σύντομος δρόμος για να ανακαλύψει κανείς την Αθήνα αλλά και για να γνωρίσει την κοινωνική διαστρωμάτωσή της. Από το λιμάνι του Πειραιά ώς τις μεγαλοαστικές συνοικίες του Αμαρουσίου και της Κηφισιάς, ο επιβάτης του Ηλεκτρικού έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα που κατοικούν στην πρωτεύουσα. Ο τρίτος λόγος είναι η σχέση μου με τον ήρωά μου, τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο. Εδώ και πάνω από δεκαπέντε χρόνια περιγράφω την Αθήνα μέσα από το δικό του βλέμμα και τις διαδρομές του. Σκέφτηκα, λοιπόν, να μπω σε μια κόντρα μαζί του και να περιγράψω την Αθήνα από τη δική μου οπτική και μέσα από τον Ηλεκτρικό που τόσο αγαπώ. Αφήνω σε όσους αναγνώστες των μυθιστορημάτων μου διαβάσουν και αυτό το βιβλίο, να κρίνουν ποιος από τους δυο μας περιγράφει την Αθήνα καλύτερα.»

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14.04
ΏΡΑ 11:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Αφετηρία: σταθμός ΗΣΑΠ Πειραιά, αποβάθρα με κατεύθυνση προς Κηφισιά