ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η ‘Αγραφη Βιβλιοθήκη, μέρος β: Μετά τη Βαβέλ

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Αγραφή Βιβλιοθήκη» εστιάζει στα βιβλία και τα κείμενα μέσα από τη φυσική, υβριδική ή άυλη παρουσία τους.

Αντικείμενο της επιθυμίας και κεντρικοί χαρακτήρες σε νέες μυθοπλασίες, τα βιβλία μέσα από τα έργα της έκθεσης γοητεύουν και συγκινούν. Διασταυρώνονται με τη θέαση και τις άλλες αισθήσεις. Μέσα από γλωσσικές και εννοιολογικές διαδικασίες διανοίγουν έναν αμφίσημο, συχνά ερμητικό χώρο ανάγνωσης. Ο θεατής-αναγνώστης διασχίζει τα σύνορα της για να περάσει πέρα από τη γνώση και το νόημα, κάποτε πέρα και από την ίδια τη γραφή σε αχαρτογράφητες αισθητικές περιοχές.

Η Βιβλιοθήκη του Μπόρχες παραμένει πάντα «πάμφωτη, μοναχική, άπειρη, τέλεια ακίνητη, φορτωμένη με ανεκτίμητα βιβλία, άχρηστη, άφθαρτη, μυστική». Στα ράφια και τα ουρανομήκη ερμάρια της, έχουν (διεκδικούν) θέση όλα τα βιβλία. Όσα γράφτηκαν και όσα θα μπορούσαν να γραφούν και δεν γράφτηκαν. Τα βιβλία που διασχίζουν και διαλέγονται με άλλα βιβλία. Όσα ξαναγράφτηκαν μέσα από άλλες γλώσσες. Εκείνα που χάθηκαν. Τα σπαράγματα τους. Τα βιβλία που δεν διαβάστηκαν. Αυτά που περιμένουν να γραφούν. Η σιωπή, η κοινή τους μήτρα.

Ως μεταφορά, ο τίτλος της έκθεσης ανοίγει το δρόμο σε νέες μεταφορές και οπωσδήποτε σε μια ανοιχτή, απροκατάληπτη ανάγνωση εκτός «κανόνα», μέσα από τις αποσιωπημένες, απαγορευμένες, ανώνυμες ή άγραφες σελίδες του άγνωστου, αποκλεισμένου, περιθωριοποιημένου, του Άλλου.

Θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής, γλυπτά, εγκαταστάσεις και βιντεοεγκαταστάσεις, βιβλία καλλιτεχνών και διαδικτυακά έργα, μεταξύ των οποίων και νέες παραγωγές.

Οργάνωση: AnnexM, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» δήμου Αθηναίων

Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 05.12-03.03
ΏΡΑ Τρίτη - Κυριακή: 12:00 - 20:00 κάθε Τετάρτη 15:00 - 20:00, είσοδος ελεύθερη
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Εκθεσιακός χώρος 300Α, Υπηρεσιακή Αυλή, Project Space και άλλοι χώροι του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών