ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Samuel Bjørk μιλά στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου!

O μετρ του αστυνομικού θρίλερ Samuel Bjørk [Σάμιουελ Μπιορκ] έρχεται στην Αθήνα καλεσμένος της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων!  Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στις 7 το βράδυ θα τον απολαύσουμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια συζήτηση με τη δημοσιογράφο Μαρίνα Τσικλητήρα για τη ζωή μέσα από τα νορβηγικά αστυνομικά μυθιστορήματα. Η ομιλία του εντάσσεται στο πρόγραμμα «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται: Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή καθρέφτης της κοινωνίας τους;» και στο πλαίσιο του Μegaron Plus. Πραγματοποιείται σε συνεργασία της «Αθήνα 2018–Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων και των Εκδόσεων Διόπτρα, με τη στήριξη της Νορβηγικής πρεσβείας και με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων.

Ο νορβηγός Samuel Bjørk ή κατά κόσμον Frode Sander Oien είναι μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, εικαστικός και τραγουδοποιός. Έγραψε το πρώτο του θεατρικό όταν ήταν 22 χρονών και στη συνέχεια δημοσίευσε δύο μυθιστορήματα –Η καταπληκτική Pepsi Love (2001) και Σπιντ για πρωινό (2009)– που γνώρισαν αμέσως επιτυχία  – επίσης έχει εκδώσει άλλα πέντε θεατρικά έργα και έξι μουσικά άλμπουμ, ενώ έχει κάνει και πολλές εκθέσεις σε γκαλερί και μεταφράζει, μεταξύ άλλων, Σαίξπηρ! Στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα το μπεστ σέλερ του Παγωμένος άγγελος (2015), Η κουκουβάγια (2016) και μόλις κυκλοφόρησε το νέο του μυθιστόρημα Το αγόρι στο χιόνι (2019). Λίγο πριν έρθει στην Αθήνα, ο  Samuel Bjørk μίλησε στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και στην Άννα Ρούτση για το Nordic Noir, τις ιστορίες και τους ήρωές του και… τι άλλο, την Αθήνα!

Στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου έχουμε αφιερώσει ολόκληρη ενότητα στο Nordic Noir σε συνεργασία με τις πρεσβείες, τα ινστιτούτα των βορείων ωρών και τους εκδότες. Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτό; Είναι μόδα, φαινόμενο, αντανακλά κατά κάποιο τρόπο την κοινωνία και τη νοοτροπία των βορείων χωρών;

S.B. Αυτό είναι μια μεγάλη κι ενδιαφέρουσα ερώτηση. Ανήκω σ’ αυτό το είδος, οπότε δεν μπορώ να πω ότι δεν μ’ αρέσει η συγκεκριμένη ‘ταμπέλα’, αλλά θεωρώ ότι κάποια βιβλία είναι καλύτερα από άλλα. Μ’ αρέσουν οι ιστορίες που εισχωρούν βαθύτερα στους χαρακτήρες, απ’ ό,τι τα κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα. Πάντως έχει ουσία και θα έχει συνέχεια, δεν είναι κάτι που θα εξαφανιστεί σαν μια τάση της μόδας. Δεν είμαι σίγουρος αν το Nordic noir αντανακλά την κοινωνία, νομίζω ότι είναι κυρίως ένα είδος που δείχνει τη μακρά λογοτεχνική μας παράδοση σε βαθύτερα ψυχολογικά βιβλία.

Πιστεύεις ότι το κλίμα και το αστικό περιβάλλον παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του λογοτεχνικού είδους;

S.B. Το κλίμα είναι σίγουρα ένας παράγοντας, έχει πολύ σκοτάδι και κρύο εδώ και επηρεάζει τις προσωπικότητές μας.  Η μοναξιά, η κατάθλιψη και, εξ αυτού, ο υπαρξισμός, είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Για το αστικό περιβάλλον δεν είμαι σίγουρος: Οι πόλεις μας είναι πολύ μικρές και πάντα νιώθουμε μικρότεροι σε σύγκριση με τις μεγαλουπόλεις άλλων χωρών.

Τι βιβλία διαβάζεις αυτό τον καιρό;

S.B. Διαβάζω Philip K. Dick, «The Man in the big castle», Audur Ólafsdóttir, «Scars» που πήρε το βραβείο βόρειας λογοτεχνίας αυτή τη χρονιά (Nordic literary award) και τον πέμπτο τόμο της σειράς Millennium του Stieg Larsson. Λατρεύω την ηρωίδα της τριλογίας, την Lisbeth Salander, έστω κι αν δεν είναι φυσικά το ίδιο, τώρα που πέθανε ο Larsson.

Ασχολείσαι και με πολλά ακόμα είδη τέχνης, όπως η μουσική ή το θέατρο. Αυτή η εμπειρία και οι δεξιότητες αντανακλώνται κάπως στον τρόπο που γράφεις;

S.B. Ναι, απολύτως! Είμαι ένα άτομο καλλιτεχνικό και μουσικό, κι αυτό το τέμπο κι ο ρυθμός φαίνονται στα βιβλία μου. Είναι σημαντικό να είσαι πολύπλευρη προσωπικότητα κι αυτό με κάνει πολύ καλύτερο σαν συγγραφέα.

Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σου και πώς γεννιούνται κι αναπτύσσονται οι χαρακτήρες σου; Φοβάσαι ποτέ τα θρίλερ, συμπεριλαμβανομένων των δικών σου;!

S.B. Εμπνέομαι από πραγματικούς ανθρώπους και πραγματικά συναισθήματα, αλλά οι χαρακτήρες μου είναι φανταστικοί, ποτέ δεν τους βασίζω σε πραγματικά πρόσωπα. Πάντοτε ήμουν έτσι, οι χαρακτήρες ξεπηδούν στο κεφάλι μου, μετά αυτοσχεδιάζω μερικά κεφάλαια, σα να κάνω ακρόαση, και αν λειτουργήσουν καλά στο χαρτί, μπορούν να μπουν στο βιβλίο.  Όχι, δεν φοβάμαι τα θρίλερ, δουλεύω τόσο πολύ με τα βιβλία που είναι πραγματικά δύσκολο να εμπλακείς ιδιαίτερα. Συνήθως αυτό που προσέχω είναι η τεχνική και πώς ο συγγραφέας προσπαθεί να δομήσει το περιεχόμενο. Αλλά καμιά φορά με πιάνει τρόμος από τις ίδιες μου τις ιδέες! Όταν σχεδίασα την πλοκή του πρώτου μου μυθιστορήματος, αναγκάστηκα να σηκωθώ απ’ το κρεβάτι και ν’ ανάψω όλα τα φώτα στο διαμέρισμά μου!  

Γιατί οι ήρωες στα μυθιστορήματά σου, είναι κυρίως παιδιά και νέοι;

S.B. Η παιδική και νεανική ηλικία μας διαμορφώνει. Ήθελα να επικεντρωθώ σε αυτήν στα τρία πρώτα βιβλία μου. Τι συμβαίνει όταν οι γονείς δεν φροντίζουν τα παιδιά τους; Τι συνέπειες θα έχει αυτό στα παιδιά και στην κοινωνία; Επιδιώκω να έχω ένα κοινωνικό πλαίσιο στα βιβλία μου, όχι απλά πλοκή και δράση.

Έχεις ξαναέρθει στην Αθήνα. Πώς νιώθεις όμως τώρα που έρχεσαι τη χρονιά της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου;

S.B. Λατρεύω την Αθήνα, νιώθω σαν στο σπίτι μου πλέον εκεί! Ο εκδότης μου είναι υπέροχος και οι αναγνώστες καταπληκτικοί! Συχνά λαμβάνω μηνύματα στο Facebook από ενθουσιώδεις Έλληνες αναγνώστες που με παροτρύνουν να γράψω κι άλλα βιβλία. Είναι μεγάλη μου τιμή που έρχομαι ως καλεσμένος της διοργάνωσης, τη χρονιά που η Αθήνα έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 από την UNESCO. Ανυπομονώ ειλικρινά να έρθω και να ξαναδώ όλο τον κόσμο – και ίσως καταφέρω να δω και λίγο ήλιο εκείνες τις μέρες!

 

Πληροφορίες:

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας -Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

 

language img
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 06.02
ΏΡΑ 19:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών MC2