ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

O Γερμανός βραβευμένος δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος Norman Ohler στην Αθήνα

Στο μυαλό του συγγραφέα: Συνεντεύξεις στην “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»

Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, ο Γερμανός βραβευμένος δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος Norman Ohler θα βρίσκεται στην Αθήνα καλεσμένος από τη διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων. Στις 9 το βράδυ, στο Public Café του Συντάγματος θα παρουσιάσει το μπεστ σέλερ  «Υπερδιέγερση: Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ» που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο στις 18 Οκτωβρίου. Μαζί του συνομιλούν οι Λατέρνατιβ Σταύρος Διοσκουρίδης και Παναγιώτης Μένεγος και θα υπάρχει διαδοχική διερμηνεία από τα γερμανικά.

Το βιβλίο ασχολείται με το θέμα της ευρείας χρήσης ναρκωτικών από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Παρόλο που οι ναζί διακήρυτταν τις ‘ηθικές αρχές’ και καταδίκαζαν τον εκφυλισμό, εκτελώντας μεταξύ άλλων και τους εθισμένους σε ουσίες, το Τρίτο Ράιχ σύμφωνα με το βιβλίο ήταν βουτηγμένο στα ναρκωτικά:

Κοκαΐνη, ηρωίνη, μορφίνη και, κυρίως, μεθαμφεταμίνες χρησιμοποιούνταν τόσο από τους εργάτες και τις νοικοκυρές όσο και από το στράτευμα, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην προέλαση και νίκη των Γερμανών το 1940.

Ο Norman Ohler, έπειτα από εκτενή έρευνα, αποκαλύπτει την ασύδοτη χρήση ναρκωτικών ακόμα και στα υψηλότερα κλιμάκια, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον ίδιο τον Χίτλερ, ο οποίος είχε εδραιωθεί ως εγκρατής ηγέτης που ακολούθησε μια απολύτως υγιεινή ζωή και τη σχέση του με τον Δρ. Τεό Μορέλ, δημιουργό θανάσιμων κοκτέιλ ουσιών. 

Η Υπερδιέγερση έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που η Paramount Pictures αγόρασε τα δικαιώματα για μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη.

Λίγες μέρες πριν έρθει στην Αθήνα, μίλησε στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου  και στην  Άννα Ρούτση για την έρευνά του:

Πώς αποφασίσατε να γράψετε ένα ερευνητικό βιβλίο πάνω σε αυτό το θέμα; Είναι κάτι που σας ενδιαφέρει και δεν έχει διερευνηθεί αρκετά;

Η αληθινή ιστορία είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τη μυθοπλασία. Πάντα μ’ ενδιέφερε το ζήτημα της ναζιστικής δικτατορίας, εφόσον επηρεάζει την οικογένειά μου, όσο και κάθε γερμανική οικογένεια. Και βέβαια, καθώς ανήκω στη γενιά των ‘90s, της techno και της ηλεκτρονικής μουσικής κουλτούρας, ενδιαφέρομαι για την ‘πολιτική’ των ναρκωτικών.

Στο βιβλίο σας αναφέρεστε σε μια σειρά πηγών. Πού κυρίως βασιστήκατε στην έρευνά σας και πώς αποκωδικοποιήσατε τα ευρήματα;

Βρήκα πολλά στοιχεία για τη χρήση της μεθαμφεταμίνης από το γερμανικό στρατό στο Στρατιωτικό Αρχείο του Φράιμπουργκ. Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν και οι σημειώσεις του Τεό Μορέλ, προσωπικού γιατρού του Χίτλερ, που βρίσκονται στα Κρατικά Αρχεία της Γερμανίας. Στην αποκωδικοποίησή τους με βοήθησε ένας φαρμακολόγος, που ήταν σε θέση να αναλύσει τις συγκεκριμένες ναρκωτικές ουσίες που έπαιρνε ο Χίτλερ.

Μπορεί η χρήση ναρκωτικών να αποτελεί μια ακόμα εξήγηση για τη ναζιστική κτηνωδία; Αναφέρετε στο βιβλίο ότι ο Χίτλερ είχε απόλυτη επίγνωση και ευθύνη για ό,τι συνέβη, αλλά τι γίνεται με το στρατό;

Τα ναζιστικά εγκλήματα δεν συνδέονται με τα ναρκωτικά. Τα ναρκωτικά μπορεί να χρησίμευσαν, ώστε να ανταπεξέλθουν οι δράστες σε ορισμένες καταστάσεις, αλλά εφόσον δεν  είναι μέρος του σχεδιασμού των εγκλημάτων, δεν μπορεί ν’ αποτελούν δικαιολογία. Οι στρατιώτες έρχονται πάντα σε δύσκολη θέση, όταν παίρνουν διαταγές να εκτελέσουν συγκεκριμένες πράξεις. Γι’ αυτό και όσοι δίνουν τις εντολές, είναι συνυπεύθυνοι. Κατά τη γνώμη μου, όμως, ακόμα κι όταν ένας στρατιώτης απλά ακολουθεί διαταγές, έχει ευθύνη. Στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ήταν ίσως πιο εύκολο να διαπράττεις εγκλήματα υπό την επήρεια τοξικών ουσιών (και το αλκοόλ έπαιζε επίσης μεγάλο ρόλο), αλλά δεν δικαιολογεί αυτού του είδους τη συμπεριφορά.

Προς το τέλος του βιβλίου σας λέτε ότι «Η Γερμανία, η χώρα των ναρκωτικών, της απόδρασης από την πραγματικότητα και της κατάθλιψης, βρήκε στην πιο σκοτεινή της ώρα τον Χίτλερ». Περιγράφοντας τη Γερμανία, αναφέρεστε στο ναζιστικό παρελθόν ή στο παρόν;

Αναφέρομαι στο παρελθόν. Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι επιθετική χώρα, αλλά όχι με τους ρυθμούς των δεκαετιών ‘30 και ‘40. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τους σημερινούς ηγέτες με τον Χίτλερ, αν και σύγχρονοι ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ διαπράττουν τρομερά εγκλήματα στο όνομα της ‘δημοκρατίας’ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το βιβλίο σας εκδίδεται μόλις τώρα στην Ελλάδα. Έχετε ξαναέρθει στη χώρα; Πώς αισθάνεσθε για τη συμμετοχή σας στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου;

Η Ελλάδα είναι η αγαπημένη μου ευρωπαϊκή χώρα! Έχω έρθει κάποιες φορές κι ελπίζω να έρχομαι συχνότερα. Είναι μεγάλη μου τιμή να συμμετέχω στη διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΏΡΑ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ